Prövotid för AM-körkort – Ystad Trafikutbildning redogör

Den 1 juni 2024 infördes en ny lag av Sveriges rikstad som innebär att en prövotid för AM-körkort numera gäller. I detta blogginlägg redogör vi för vad detta innebär och vilka följder det får för dig som förare.

Vad innebär en prövotid för AM-körkort?

Prövotiden för AM-körkort innebär att förare som tar sitt körkort för moped klass I eller A-traktor från och med den 1 juni 2024 kommer att ha en prövotid på ett år från dagen för godkänt förarprov. Under denna period måste därmed du som förare visa att du har tagit till dig de kunskaper och attityder som förmedlats under utbildningen.

Vad händer om ditt körkort blir återkallat under prövotiden?

Om du som förare får ditt AM-körkort återkallat under prövotiden måste du genomföra utbildningen och kunskapsprovet på nytt. Endast så kan du återfå behörigheten. Vid återkallelse som varar i minst ett år måste du dessutom införskaffa ett nytt körkortstillstånd. Tidigare behövde förare som fått sitt AM-körkort återkallat vanligtvis bara vänta en viss tid utan att behöva genomgå någon ytterligare utbildning eller prov.

Syftet med prövotiden för AM-körkort

Införandet av prövotiden syftar till att motivera nya förare att köra säkert och lagligt. Att behöva göra om utbildningen och provet innebär att föraren får en ny chans att tillägna sig rätt kunskaper och attityder. Detta bidrar i sin tur, förhoppningsvis, till ökad trafiksäkerhet. Prövotiden fungerar också som en påminnelse om att AM-körkortet är ett ansvar och inte bara en rättighet.

Kostnader och praktiska konsekvenser

En betydande skillnad jämfört med prövotid för B-körkort är att förarna behöver genomgå den obligatoriska utbildningen för AM-körkort igen innan de kan göra ett nytt prov. Priser för våra utbildningar hittar du här. Förhoppningen är att kostnaden ska leda till en mer eftertänksam och trafiksäker körning som kan rädda liv.

Sammanfattning

Den nya prövotiden för AM-körkort, som träder i kraft den 1 juni 2024, innebär att förare nu måste visa att de är säkra och ansvarsfulla i trafiken under en period av ett år. Om körkortet därmed blir återkallat under denna tid kräver lagen en ny utförd utbildning och ett nytt godkänt prov för att återfå behörigheten. Målet med lagändringen är att öka trafiksäkerheten och minska antalet olyckor, särskilt bland unga förare.

Har du frågor eller vill veta mer om lagen? Kontakta oss på Ystad Trafikutbildning så hjälper vi dig!

Kontakta oss

Är du intresserad av att ta ditt körkort hos Ystad Trafikutbildning? Tveka inte att kontakta oss - vi svarar mer än gärna på dina frågor!

Tidigare inlägg