BE-körkort

Utbildning för BE-körkort i Ystad

För att kunna köra lätt lastbil eller bil med tungt släp behöver du ett utökat B-körkort, kallat BE-körkort. Det kräver att du utför ett nytt kunskapsprov och körprov på Trafikverket, men innan dess behöver du först ett giltigt B-körkort. Vi på Ystad Trafikutbildning hjälper dig att få ditt BE-körkort så att du kan köra med tungt släp i Ystad!

Med ett BE-körkort får du rätten att köra ett eller flera släp där totalvikten på släpet/släpen inte överstiger 3,5 ton. Har du ett utökat B-körkort, så kallat B96, får du köra bil och släp med en kombinerad totalvikt på 4,25 ton. Dock är det viktigt att tänka på att bilen du kör och den släpvagn du drar också har begränsningar, som beror på fordonets tekniska utförande.

Vi skräddarsyr en plan för dig

På Ystad Trafikutbildning hjälper vi dig att ta ett utökat B-körkort för att köra tugnt släp. Vi skräddarsyr en plan till dig efter dina önskemål och behov samt efter hur du vill lägga upp ditt lärande. Oavsett om du önskar en snabb och intensiv kurs eller om du vill ha längre tid på dig. Om du inte har ett B-körkort sedan tidigare får du övningsköra med både personbil och lätt lastbil med påkopplat tungt släp från det att du fyller 18 år.

Kontakta oss

Är du intresserad av att ta ditt körkort hos Ystad Trafikutbildning? Tveka inte att kontakta oss - vi svarar mer än gärna på dina frågor!

Körkortsprov och körprov för BE-körkort

För att kunna ta BE-körkort måste du bli godkänd i två delar, kunskapsprov och körprov:

1. Kunskapsprov för BE-körkort

• Kunskapsprovet består av 55 frågor där du minst måste besvara 44 frågor korrekt.
• Provet testar dig på fem olika områden: fordonskännedom och manövrering, miljö, trafiksäkerhet, trafikregler och personliga förutsättningar. Du har totalt 40 min på dig att besvara frågorna.
• Provet testar dig på fem olika områden: fordonskännedom och manövrering, miljö, trafiksäkerhet, trafikregler och personliga förutsättningar. Du har totalt 40 min på dig att besvara frågorna.
 

2. Körprov för BE-körkort

• Utföra en säkerhetskontroll. Gå igenom fordonet för att säkerställa att allt är som det ska. Man ska bland annat kontrollera kopplingsanordningen, katastrofvajern, elanslutning till släpet och bromsar. Du ska även själv kunna koppla släpet till fordonet du ska köra.
• Under en del av körprovet får du bevisa att du kan manövrera fordonet säkert. Genom att exempelvis backa eller parkera.
• Under minst 25 minuter är du ute i trafiken. Landsvägar, stadskörning och motorväg är en del av körprovet och avslutas med att du ska koppla ifrån släpet från fordonet.