MC körkort

Skaffa MC-körkort tillsammans med oss i Ystad

Vi på Ystad Trafikutbildning hjälper dig att ta ditt MC-körkort i Ystad, Skåne. Hos oss får du nämligen en skräddarsydd MC-utbildning där vi hittar en plan efter hur du vill lägga upp ditt lärande för körkort med behörighet A, A1 och A2.

Det är helt upp till dig om du vill ta körkortet snabbt och intensivt eller om du vill ha längre tid på dig. Det är väldigt individuellt hur många körlektioner du behöver innan uppkörning, då det beror på hur snabbt du lär dig. Därför kan du välja om du endast kör på körskolan eller om du vill köra privat tillsammans med någon du känner, som har MC-körkort.

Vi hjälper dig att bli en trygg förare i Skåne

Vi hjälper dig att ta ditt MC-körkort efter dina behov och förutsättningar för att du ska bli en så trygg och bra förare som möjligt. Det är därför anledningen till att vi inte kan ge dig en färdig plan att utgå ifrån, utan vi skräddarsyr programmet utefter din förmåga beroende på hur mycket övning just du behöver.

Kontakta oss

Är du intresserad av att ta ditt körkort hos Ystad Trafikutbildning? Tveka inte att kontakta oss - vi svarar mer än gärna på dina frågor!

Vi hämtar och lämnar inom Ystad

Vi erbjuder fri delbetalning

Vi har vår egna trafikbana i Ystad

Vägen till en skräddarsydd MC-utbildning i Ystad

Ystad Trafikutbildning hjälper dig att förverkliga din dröm med MC körkort! För att påbörja din skräddarsydda MC-utbildning och övningskörning måste du ansöka om körkortstillstånd. Detta tar i regel 1–2 veckor för Transportstyrelsen att handlägga. Glöm förresten inte att göra syntest!

Om du har planer på att komplettera med privat övningskörning måste din handledare skicka in en ansökan om handledarskap till Transportstyrelsen. Vid inskrivning får du tillgång till ditt digitala teorimaterial och kan därefter börja dina studier.

Körutbildning

Tillsammans med din lärare planeras upplägget för just din utbildning där hänsyn tas till vad som passar dig. Vi följer gällande undervisningsplan för MC-utbildning.

Garagelektion

För körkort med behörighet A, A1 och A2 utför vi teoretisk och praktisk genomgång av motorcykelns funktioner. Där kommer vi bland annat att prata om bromssystem, elektronik, hjul, däck, drivpaket & säkerhetskontroll.

Riskutbildning 1

Denna kurs ger dig kunskap och insikt i hur alkohol, droger och trötthet samt andra beteenden och faktorer som påverkar din körförmåga. Under utbildningen får du bland annat delta i diskussioner om vilka konsekvenserna kan bli, vad som ökar riskerna i trafiken och hur de kan undvikas.

Utbildningen genomförs på vår trafikskola i Ystad.

Riskutbildning 2

Innan du går Riskutbildning del 2 behöver du kunna manövrera din motorcykel på ett säkert sätt och känna dig bekväm i sadeln vid acceleration och bromsning. Övningarna är verklighetsförankrade och relaterar till vanliga trafiksituationer och olyckor. De färdighetsinriktade inslagen är därmed begränsade och utbildningens fokus ligger på hur du undviker att hamna i olika risksituationer.

Om du inte är inskriven elev på trafikskolan och önskar göra risktvåan via trafikskolan måste du genomgå en testlektion innan trafikskolan kan boka dig.

Utbildningen genomförs på vår trafikskola.

Examination

Kunskapsprovet görs på någon av Trafikverkets förarprovkontor och måste bli godkänt för att kunna utföra körprovet.

Körprovet består av säkerhetskontroll, manöverprov (låg- & högfartsbana) samt körning i trafik och genomförs på vår bana och i Ystad med omnejd.

Körning i trafik

Du kör i och utanför tätort, mot angivet mål eller efter angiven färdväg under sammanlagt minst 25 minuter. Du ska om möjligt köra på gator och vägar med varierande ytskikt, vägbredd, sträckning och trafikintensitet.

Om det skulle vara så att du uppvisar några brister vid det särskilda manöverprovet ska förarprövaren särskilt uppmärksamma det vid körningen i och utanför tätort. Detta gäller i synnerhet hur du tekniskt hanterar fordonet. Vidare ska din körställning samt förmåga att använda rätt växlings- och bromsteknik uppmärksammas. Under körning sker kommunikation med dig via radio.

Förklaring av körkortsklasserna

Klass Öva Körkort MC
AM 14 år 9 mån 15 år Moped klass 1 & 2
A1 15 år 9 mån 16 år Upp till 125cc & 11kW
A2 17 år 9 mån 18 år Upp till 35kW
A 23 år eller 19 år 6 mån om du haft A2 minst 1 år 6 mån 24 år eller 20 år om du haft A2 minst 2 år Alla